joi, 16 iulie 2009

Învingatorul schiop!

Istoria ne învata ca adevaratul câstigator al oricarui razboi aduce, în cele din urma, pacea! Cu siguranta, Traian Basescu poate fi considerat un biruitor în politica. A învins în razboaiele personale cu Justitia (cazurile „Flota“ si „Mihaileanu“), cu oponentii politici sau din societatea civila, cum ar fi gaozarii si tigancile împutite. Dar aura sa cuceritoare nu poate fi completa pâna când nu începe o constructie nationala pe ruinele fumegânde ale învinsilor.
Acest razboi total dus între toate partidele si grupurile de interese a fost extrem de pagubos pentru tara în toti acesti ani. N-am vazut nici un proiect comun valabil pentru România, nici o strategie de dezvoltare pe termen lung sau macar o politica coerenta de atragere a fondurilor europene, investite cu inteligenta în infrastructura. Absolut toti cei de pâna acum au luptat pentru supravietuire, si nu pentru constructie. Acesti belicosi, mai mult sau mai putin abili, ar trebui sa-si însuseasca exemplul Spaniei monarhiste: dupa razboiul civil, regele a spus public ca Spania nu-i mai apartine lui Franco, nici comunistilor, ci fiecaruia dintre cetatenii ei. Din momentul acela, Spania a cunoscut o crestere economica, un progres social si uman remarcabile.
Daca ar avea vocatie istorica si nu ar fi un vanitos incurabil, Traian Basescu ar trebui sa achieseze la proiectul unitatii nationale în vederea asezarii României în UE cu demnitate, onoare si progres economic real. Sigur, curatenia este inevitabila si necesara. Dar o doreste într-adevar Basescu sau doar se foloseste de aceasta sintagma pentru a-si regla conturile, asa cum luptau rusii pentru cucerirea satelitilor, pretinzând ca-i elibereaza? Smecherasii care s-au crezut infailibili pâna acum trebuie sa înteleaga, macar în ultimul ceas, ca binele individual este strâns legat de cel colectiv. În Europa civilizata nu pot exista numai oameni bogati în tari sarace. Pentru a fi biruitorul total si complet, Basescu are nevoie sa înteleaga ca a sosit momentul reconcilierii nationale. Razboaiele de uzura, în afara de victime, nu produc nimic.

19.01.2008