joi, 16 iulie 2009

Hotia: virtutea politicianului, blestemul bietului roman

Revin cu o alta informatie din Lisabona, care mi-a lasat un gust teribil de amar. Nu am vrut s-o pomenesc, dar vazând noul val de violente la adresa romanilor din Italia, m-am hotarât sa exorcizez din mine o amintire neplacuta. În metrou, am zarit doi tipi dubiosi mosmondind în poseta unei doamne în vârsta. Aveau ceva familiar, asa ca i-am dojenit în româneste! N-am fost surprins când unul mi-a raspuns:
- „M-ai ginit?
- De ce furi, l-am întrebat, nu mai bine îti gasesti ceva de lucru?
- Nu, ca astia sunt centauri, are bani...”
Nu sunt tigani si habar n-au sa „ciordeasca” (am copilarit în Rahova si, credeti-ma, pot face o expertiza avizata...). În lumea normala, oamenii nu îsi imagineaza ca altcineva ar atenta la câteva biete monede din portofel. Pâna la urmatoarea statie ne „împrietenim”: îmi povestesc ca au plecat în Spania la lucru, însa au sterpelit un casetofon din apartamentul pe care trebuiau sa-l zugraveasca si au fost trimisi via România, însa au reusit s-o stearga în Portugalia. Traiesc de pe o zi pe alta, dorm pe unde apuca si, când au noroc, fura o poseta din metrou. Am realizat adevarata dimensiune la care acesti „aventurieri”, putini la minte, expun o tara intreaga în fata lumii!
Acesti indivizi îsi lasa rude, prieteni, rosturi si pornesc într-un exil falimentar, dormind cu sobolanii prin tabere improvizate, rugându-se ca vreun calator neatent sa aiba în buzunar macar 10 euro... În mod cert, daca ar fi ramas în tara, ar fi dus-o mai decent! Daca ar întelege ca si afara se plateste munca, nu smecheria, poate si-ar scuti de suferinte inimaginabile copiii, macinati de dorul lor.
Cum sa pledeze autoritatile ca nu suntem un popor de ciorditori? Ar fi absolut necesar sa întelegem si noi, fiecare în parte, ca nu suntem doar simpli indivizi, ci ca la un nivel mai înalt reprezentam cu totii România, oriunde ne-am afla!
Mi-a fost jena acolo, în metroul portughez, ca semenii mei se comporta jalnic, mi-e însa si mai rusine când vad politicienii nostri facând acelasi lucru, însa cu mult mai mult spor, iar victimele hotiei lor suntem toti contribuabilii. Daca un gainar abia reuseste sa „produca” câteva sute de euro pe luna, am constatat scârbit ca alesii neamului au facut milioane în 2007!
12.01.2008